3

Oud-Ajacied Stefan Pettersson: ‘Ik ben niet zo rock-’n-roll’

Zweden gaat volgend jaar met teammanager Stefan Pettersson (54) naar het WK in Rusland. In zijn onlangs verschenen biografie Pettersson blikt de voormalige spits van Ajax (1988-’94) uitgebreid terug op zijn carrière.

Door: Redactie Panorama Fotografie: Goffe Struiksma
Voetbal
Toen je in de zomer van 1988 werd gepresenteerd bij Ajax droeg je een leren broek, met veters aan de zijkant. Ik dacht: ze hebben de gitarist van een Zweedse glamrockband gecontracteerd...

“Ha, ha, kan ik me niks van herinneren, maar dat zegt niks. Bleek uiteindelijk ook wel mee te vallen, toch? Ik ben niet zo rock-’n-roll, kan niet zeggen dat ik bijna ten onder ben gegaan aan een wild leven. Ik kan me wel meer niet herinneren, zo bleek tijdens het schrijven van ‘Petters- son’, samen met Mike van Damme. Ik ben niet iemand zoals Sonny Silooy, die het ene na het andere wedstrijdfragment kan oplepelen. Wat dat betreft heeft het schrijven van het boek me echt geholpen om m’n geheugen een beetje op te frissen.

Gelukkig ben ik niet de enige oud-speler die dingen is vergeten. Ik heb ooit, samen met Stanley Menzo, het Magna Plaza achter het paleis op de Dam in Amsterdam geopend. Dat weet ik nog goed, omdat de eigenaar een Zweed was. Maar toen ik er laatst met Stanley over begon wist hij daar dus helemaal niks meer van. Best moeilijk hoor, al die herinneringen...”

Als ik terugdenk aan wedstrijden
zie ik vooral televisiebeelden voor me... 

Maar dat is ook het leuke van werken aan zo’n boek.

“Ja, ik heb echt veel meegemaakt bij Ajax, zo bleek tijdens het schrijven, toen ik werd gedwongen om er echt over na te denken. Trainer Kurt Linder die er al na een paar maanden uitvloog, de FIOD-affaire, het staalincident en later natuurlijk alle belevenissen onder Louis; het is zoveel geweest allemaal.

Als mensen mij naar Ajax vroegen, zei ik altijd: het zijn zes mooie jaren geweest, veel gewonnen ook. Maar werken aan het boek was een soort wake-upcall. Dit is gebeurd en o ja shit, dat is ook nog gebeurd en zo ging het maar door. Was best moeilijk soms om alles te ordenen.

Heel gek, maar als ik terugdenk aan wedstrijden zie ik vooral televisiebeelden voor me... Het voelt soms alsof ik er zelf niet bij was. Het is geen boek geworden zoals veel andere boeken tegenwoordig, vol met schandalen over drank, vrouwen en cocaïne. Het gaat over een normaal leven, dat kan dus ook. Ik ben in ieder geval tevreden.”

...het voelt soms alsof ik er zelf niet bij was 

Wat wist je eigenlijk van Ajax toen je in 1988 werd benaderd?

“Ik was natuurlijk bekend met het grote Ajax van Cruijff in de jaren zeventig en, ook niet onbelangrijk, Ajax was destijds de club waar mijn landgenoot Peter Larsson al een tijdje speelde. Het waren andere tijden. Tegenwoordig heb je dagelijkse nieuwsstreams over clubs, word je via de socialmediakanalen van minuut tot minuut op de hoogte gehouden als je wil, dat had je toen nog niet. De informatie was een stuk beperkter dus kón je ook nog niet zoveel weten.” 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel van Mark van den Heuvel lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.