Door: Jeroen Kraak Fotografie: ANP
Voetbal

Het verdriet van de Italianen is allemaal de schuld van Bas Dost

Zie je wel, die Zweden zijn zo slecht nog niet. Het Scandinavische land plaatste zich in plaats van de Italianen voor het WK voetbal. Het gehele land is nu in crisis. Een man had het kunnen voorkomen: Bas Dost.

De Zweden wonnen thuis met 1-0 en Italië hebben de Scandinaviërs het de bus parkeren opnieuw uitgevonden. Nou ja, een Boeing voor de goal parkeren is misschien een betere benaming. Italië kwam er gewoon niet doorheen.

Voor Italië is de uitschakeling een nationale ramp. Het land was sinds 1962 altijd op het mondiale eindtoernooi aanwezig. Sommige inwoners noemen dit dan ook het ergste wat ze in hun leven is overkomen.

De bondscoach van het land is nu vooral de kop van jut. Gian Piero Venture is na het debacle echter nog niet opgestapt en ontkent ontslagen te zijn door de bond. Al accepteert hij wel de mogelijke gevolgen van de uitschakeling door de Zweden. Ook bood hij zijn excuses aan aan het Italiaanse volk voor het resultaat. Vermoedelijk kan de man Italië voorlopig beter mijden. We zijn bang dat hij met een blok beton door boze maffiosi in het Gardameer wordt gedropt.

De uitschakeling is voor een aantal Italiaanse topvoetballers ook de reden om nu al te stoppen bij de Azurri. Van Gianluigi Buffon was het al bekend dat hij het voor gezien zou houden, maar ook Daniele De Rossi en Andrea Barzagli kappen er mee. Vooral voor De Rossi is het missen van het WK heel cru. Hij maakte tijdens de eerste wedstrijd een eigen doelpunt wat ze nu fataal worden. Bovendien weigerde hij om warm te lopen omdat hij vond dat een aanvaller het veld in moest in plaats van hemzelf, hij uitte dus openlijk kritiek op de trainer. Maar ook voor Buffon is het zuur. Hij kon een nieuw record zetten door aan zes WK’s mee te doen.


Waarom doe je dit jezelf aan Robben?
Lees ook:
Waarom doe je dit jezelf aan Robben?
Een aantal weken geleden wisten we het zeker. Arjen Robben had zijn laatste interland voor Oranje gespeeld. Tenminste, dat dachten we, want nu komt hij gedeeltelijk terug op zijn beslissing.

Maar niet alleen bij spelers zorgt het missen van het WK voor groot leed, ook de pers is er helemaal klaar mee. Zij spreken schande van de uitschakeling. ‘Dit is een van de zwartste bladzijdes uit onze geschiedenis’, schreef Andrea Monti, hoofdredacteur van de grote sportkrant La Gazetta dello Sport.

Een man het dit leed voor Italië kunnen voorkomen: Bas Dost. We moeten hiervoor helemaal terug naar de eerste wedstrijd uit de kwalificatiereeks tegen Zweden. In de laatste minuten werd een goal van de Nederlander afgekeurd. Als het doelpunt had geteld, mochten wij de kwalificatiewedstrijden spelen in plaats van de Scandinaviërs. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat juist het balletje van Zweden dat van Nederland was geworden, maar dat had sowieso voor de Italianen een andere tegenstander opgeleverd. Overigens vond de hele wereld het gewoon een geldig doelpunt, alleen de scheidsrechter zag het niet. Hij observeerde een duw van de Nederlandse spits. Als Dost zich nu net wat meer inhield dan…

Als, als, als. Het mocht niet zo zijn en nu zijn de Nederlanders en Italianen de lul vanwege een scheidsrechter. Het had eigenlijk veel makkelijker voorkomen kunnen worden. Italië en Nederland hadden gewoon beter moeten spelen.