Door: Jeroen Kraak Fotografie: ANP
Sport

Wüst wint goud op 1.500 meter

Ireen Wüst heeft de 1.500 meter op winterspelen gewonnen. Marrit Leenstra pakte brons.

Ireen Wüst kwam als eerste van de Nederlandse schaatsters op de baan. Ze begon met een valse start, maar kwam daarna goed uit de startblokken. in de elfde van de totaal veertien ritten zette ze de snelste tijd met 1:54:34. Daarmee was ze ruim een seconde sneller dan Brittany Bowe, die op dat moment het hardste had gereden.

Een rit later verscheen Marrit Leenstra aan de start tegen de Poolse Bachleda. Ze wist 0,15 seconden sneller te openen dan Wüst. Dit wist ze in de tweede ronde uit te bouwen naar 0,3 seconden. In de laatste ronde gaf ze flink toe en kwam tot 1:55:26, wat op dat moment de tweede tijd was.

Als laatste Nederlandse kwam Lotte van beek aan de start tegen de japanse Kikuchi. Ook beide dames konden niet aan de tijd van Wüst komen. Ook de tijd van Leenstra bleek net te hard al scheelde het maar 0,01 seconden.

In de laatste rit kwamen de Amerikaanse Heather Bergsma (de vrouw van Jorrit) en Miho Takagi in in actie. Bergsma is de wereldkampioen, terwijl Takagi al vier wereldbekerwedstrijden won dit seizoen. Ze startten beide vals, waardoor er nog meer spanning op de rit kwam. Daardoor gingen ze redelijk voorzichtig van start, maar toch was Bergma al 0,5 seconden sneller bij de opening. Bergsma viel stil rond de 1.100 meter, waardoor ze geen gevaar meer was. Takagi kon de Amerikaanse verslaan en wist de tweede tijd neer te zetten. Hierdoor viel Van Beek van het podium. Goud en brons dus voor Nedeland.