Door: Jeroen Kraak Fotografie: ANP
Sport

Kjeld Nuis pakt goud op de 1.500 meter

De vraag tijdens de 1.500 meter was niet of, maar welke Nederlander goud zou pakken. Dat is uiteindelijk Kjeld Nuis geworden. Patrick roest pakte verrassend zilver. Favoriet Koen Verweij viel gigantisch tegen.

Als eerste Nederlander kwam Patrick Roest op de baan tegen de Nieuw-Zeelander Kay. Ja, schijnbaar schaatsen ze daar ook. Als eerste van de kanshebbers moest Roest een tijd zetten. Dat deed hij prima en hij kwam uit op 1:44:86. Daarmee zette hij een persoonlijk record. Hij moest lang wachten om te weten wat deze tijd waard was aangezien hij in de vierde van totaal achttien ritten in actie kwam. Het werd dan ook nagelbijten op de tribune, konden we zien door de vijf extra cameramensen die de NOS speciaal voor het schaatsen heeft meegenomen uit het stenen mausoleum in Hilversum.

Nuis 

Toen Kjeld Nuis aan de start verscheen, stond de tijd van Roest nog altijd bovenaan. Nuis werd samen met Koen Verweij gezien als de twee grootste kanshebbers voor goud. Hij nam het op tegen de Japanner Takuro Oda. Nuis opende extreem hard met 23:22. Hij kon van de Japanner profiteren omdat hij achter hem aankon bij de eerste wissel. De grote raag was of Nuis zijn snelheid vol kon houden. Met nog een ronde te gaan was hij bijna 2 seconden sneller dan Roest. Hij noteerde 1:44:01, wat op dat moment een baanrecord was. Hierdoor schoof Roest op naar plaats twee.

Verweij

Alle druk stond dus op Koen Verweij. Hij nam het op tegen de Noor Johansson. Hij opende 0,33 langzamer, terwijl zijn tegenstander onderuit ging. In de tweede ronde gaf Verweij al een seconde toe. Dat werd de ronde erna 1,8 seconde. Het was dus een kansloze missie en zette 1:46:26, waarmee hij gigantisch teleurstelde.

Voorafgaand aan de laatste rit stonden Nuis en Roest op plaats één en twee. Pedersen en Mantia moesten dan nog in actie komen. Zij openden langzamer dan Nuis. In de tussentijden waren de twee wel sneller dan Roest, maar ruim langzamer dan Nuis. De twee gaven in de laatste ronde toe op Roest waardoor Nederland goud en zilver pakte.

Shorttrack

Op de shorttrackbaan was er ook nog Nederlands succes. Yara van Kerkhof eindigde derde in de race. Uiteindelijk werd de nummer 2 gediskwalificeerd, waardoor Van Kerkhof zilver wist te veroveren.