Door: Jeroen Kraak Fotografie: iStock
Opmerkelijk

Rookruimtes zijn nu ook verboden in de horeca

Rookruimtes in de horeca vallen niet meer buiten het rookverbod. Dat betekent dat je niet meer binnen kunt roken in een speciale ruimte als je naar een café gaat.

Dat heeft de rechter vandaag bepaald in een zaak die aangespannen was door de vereniging Club Actieve Nietrokers (CAN). De uitzondering voor de horeca zou in strijd zijn met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Rechtszaak

CAN startte de rechtszaak in 2016 om rookruimtes te verbieden. De rechter ging toen niet met de redenering van de vereniging mee. In hoger beroep kreeg CAN alsnog gelijk. Niet-rokers zouden namelijk sociale druk kunnen voelen om naar de mensen die in zich in rookruimtes bevinden te gaan. Daarnaast worden medewerkers blootgesteld aan rook als ze de boel daar moeten opruimen vindt de rechter.

Naar buiten

Dat betekent in de praktijk dat je binnenkort alleen nog maar buiten kunt roken. CAN wilde ook dat rookruimtes in openbare gebouwen verboden werden. Dit heeft de stichting volgens de rechter niet goed genoeg onderbouwd.