Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Opgepakte schutter Latumahina 'Tony D.' zegt dat hij het niet is

Crimineel verbleef op camping, waar wapen werd gevonden.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De zaak Djordy Latumahina lijkt oppervlakkig gezien te zijn opgelost. Maar op juridisch vlak zijn er nog wel wat zwarte wolken aan de horizon voor het OM. Dat bleek vanmiddag tijdens de derde pro forma zitting in deze zaak. Het grote nieuws was gisterenmorgen al door Jens Olde Kalter via Panorama/Crime Online bekend gemaakt: de tweede vermeende schutter was aangehouden, en de manier waarop de recherche in dat traject een 'vermommingstactiek' had toegepast is omstreden.

Broederschap

Aan Justitie dus de taak deze middag te antwoorden en toelichting te geven bij de recente gebeurtenissen. Allereerst een tijdlijn: 25 oktober is de partner van de vermeende schutter 'aangelopen' door leden van de Amsterdamse recherche. De officier van justitie vanmiddag - mr. Caroline Cnossen - kon niet bestrijden dat rechercheurs zich daarbij voordoen als 'leden van een Molukse motorclub', met vervolgens het verzoek aan de vrouw of zij de identiteit kan prijsgeven van degene die eerder ten tijde van de moord op Latumahina in dezelfde auto heeft gereden als waarin zij nu rijdt. Een actie waarbij de rechercheurs zwarte kleding dragen met gele streep. Ook wordt er bij die actie gezegd tegen de vrouw: "Wij zijn Moluks ("Bersatu") en laten het niet zomaar toe dat een broeder van ons neergeknald wordt". Allemaal 'net als' Satudarah dus, een van oorsprong Molukse motorclub. Waarom ligt dat zo moeilijk? Een dergelijke vorm van WOD-opsporing - 'Werken Onder Dekmantel' - is aan strenge wetten gehouden, zo moet er toestemming voor zijn gegeven, het moet een zeer ernstige zaak betreffen die de rechtsorde heeft geschokt - en tot slot dienen alle andere opties te zijn uitgeput. Is dat zo geweest? We weten het 'nu nog' niet. Het brengt voorts Satudarah MC in diskrediet, nu dit naar buiten is gekomen. Een club waartegen het OM sowieso al een harde strijd voert. Maar ook: het dodelijk getroffen slachtoffer Djordy Latumahina was dan misschien wel van Molukse afkomst maar absoluut niet verbonden met de MC-wereld, zo benadrukte de officier zelf ook. 

Ook wordt er bij die actie gezegd tegen de vrouw: "Wij zijn Moluks en van een broederschap".

@backlink(167561)

Wapenbezit

Ook werd de naam van de opgepakte schutter bekend gemaakt. Hij heet Tony D. komt uit Knollendam (bij Wormerveer in de Zaanstreek). Hij is op 14 november aangehouden in zijn cel op verdenking van het plegen van een moord op Latumahina. Zijn zaak zal binnenkort bij die van de zes bestaande verdachten worden gevoegd, waarna er voorjaar 2018 een inhoudelijke behandeling van dit proces zal volgen. Hij was al maanden in beeld in dit onderzoek - en zat aanvankelijk alleen enkele dagen vast voor wapenbezit.

Blonde schutter

Tony D. heeft zichzelf gemeld bij de politie precies op de dag dat de agenten die zich voordeden als leden van 'een Molukse broederschap' zich tot zijn vriendin hebben gewend. Hij legt dan bij een bureau in de Zaanstreek uit dat hij bedreigd is door leden van een motorclub, omdat hij 'zou lijken op die blonde schutter van Opsporing Verzocht'. Maar hij is het dus niet! Drie dagen later vehoort men zijn vriendin. Die men dus al kent bij de politie vanwege de undercover actie. Meteen daarop zet men een intensieve zoekactie in de regio in gang naar de verblijfplaatsen van Tony - waaronder camping De Badhoeve in Knollendam - die leidt tot de vondst van een wapen en een kogelvrij vest. Deze materialen zijn op dat moment al genoeg om Tony eerst 'voorlopig' vast te zetten. Pas enkele dagen later op de cel maakt men de moordverdenking hard. Familieleden van de verdachte ontkennen bij aanvullende verhoren iets te weten van zijn clandestiene activiteiten. Hij wordt door hen neergezet als 'een zorgzame' huisvader.

Drie dagen later vehoort men zijn vriendin. Die men dus al kent bij de politie vanwege de undercover actie.

@backlink(167597)

PGP-telefoon

Justitie heeft maandenlang getracht deze zaak tot een goed einde te brengen. Zo is in februari dit jaar al bij Tony D. een PGP-telefoon in beslag genomen waarmee hij enkel met twee medeverdachten in het 13Mortel-onderzoek communiceerde. Hij bleek verder veelvuldig contact te hebben met ene Joop H., die ook weer bekend was met andere verdachten. Ook is zijn Volkswagen Jetta in 2016 regelmatig in Hoofddorp gezien waar de leiders van de liquidatiegroep samenkwamen.

Gevangenis

Aan de advocaten van de verdachten om te trachten de undercovermethode waarmee Tony is gevonden te bestrijden. Lukt ze dat niet en acht de rechter deze manier van rechercheren toelaatbaar. Dan ziet het ernaar uit dat het hele moordcommando dat verantwoordelijk is voor deze afschuwelijke misdaad voor heel lang in de gevangenis zal blijven.