Door: Jeroen Kraak Fotografie: ANP
Misdaad

Transavia mag straatracende piloot niet ontslaan

De 32-jarige Casper van W. was samen met zijn vader aan het straatracen toen ze samen een dodelijk ongeluk veroorzaakten. Zijn vader reed tijdens de race iemand aan. Het slachtoffer raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis.

Voor zijn rol in het ongeluk kreeg Van W. een taakstraf van honderd uur en een rijontzegging voor een jaar.

Transavia zette de piloot na de uitspraak meteen op non-actief. Zijn ongeval was volgens de maatschappij ‘onverenigbaar met zijn functie als piloot’.

Verkeerd beeld

Dit was echter onterecht volgens de rechter. Volgens de rechtbank wist de luchtvaartmaatschappij al dat Van W. als verdachte in beeld was van het ongeluk, toen ze de piloot een baan aanbood. Daardoor zou de indruk gewekt zijn dat het ongeval geen gevolgen zou hebben voor zijn werk als piloot.

Bovendien heeft Van W. geen misdrijf gepleegd, omdat hij niet is veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Hij is ‘slechts’ veroordeeld voor veroorzaken van gevaar op de weg door te hard rijden in een omgeving waar dat niet kan. Dat betekent dat het wordt gezien als een overtreding.

Vader

Zijn vader kreeg voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval een celstraf voor vier jaar en een rijverbod van vijf jaar.

Wij hopen in ieder geval niet bij iemand in een vliegtuig te zitten die voertuigen zo roekeloos bestuurt.