Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ontvoeringen in de onderwereld

Afgetuigd met een hamer, bedreigd met vuurwapens en afgeknipte vingers. Er zijn talloze voorbeelden van ontvoeringen en afpersingen in het criminele milieu. Een aantal verbijsterende zaken waarin criminelen hard en meedogenloos voor eigen rechter spelen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het is 9 maart 2017. Aan het einde van de donderdagmiddag loopt een 37-jarige Rotterdammer samen met een vriend vanaf sportclub Health City, aan de Van der Hooplaan in Amstelveen, naar een Volkswagen Golf op de parkeerplaats. De twee stappen in de auto, maar als ze willen vertrekken, blokkeert een donkere Peugeot 308 de weg. Drie of vier gemaskerde mannen springen uit de Peugeot en lopen meteen naar de passagierskant van de Golf, waar de 37-jarige Rotterdammer zit. Het portier gaat niet open, maar de gemaskerde mannen slaan met een vuurwapen op het raam en er wordt geschoten. De ruit knalt er in honderdduizend stukken uit. De belagers trekken het slachtffer uit de auto en voeren hem geblinddoekt af. De bestuurder van de Golf laten ze met rust.

Afgeknipte pink

Het slachtoffer wordt ’s avonds rond 21.15 uur in Leiden op straat aangetroffen. Hij is zwaargewond en zit helemaal onder het bloed. Een luguber detail; de Rotterdammer mist zijn linkerpink. Uit het onderzoek naar de ontvoering blijkt dat het slachtoffer is meegenomen naar een woning in Leiden. Daar is hij vastgebonden en mishandeld. De ontvoerders eisen 1 miljoen euro van de man en hij krijgt een uur de tijd om het te regelen. De gemaskerde mannen dreigen de vrouw en kinderen van het slachtoffer iets aan te doen als het enorme geldbedrag niet op tafel komt. Vervolgens stoppen ze zijn mond vol piepschuim en knippen z’n linkerpink eraf. Na deze gruwelijke mishandeling wordt de man weer in de auto gezet en een paar straten verderop vrijgelaten. De ontvoering krijgt veel aandacht in de media, mede doordat de politie in het programma Opsporing Verzocht meldt dat er een vinger is afgeknipt. De politie meldt dat er vermoedelijk geen losgeld is betaald.

De Rotterdammer is, zoals dat zo mooi heet, ‘een bekende van de politie’. Niet zelden gaat een conflict in het criminele milieu over geld en drugs. Een goede positie in de drugsmarkt is voor criminelen van levensbelang. Concurrenten worden in sommige gevallen ontvoerd en zwaar onder druk gezet. Dat heeft meestal te maken met rippartijen of grote partijen drugs die op een andere manier ‘verdwijnen’. Criminelen stappen nou eenmaal niet naar de politie om aangifte te doen van diefstal. Ze lossen het liever zelf op. Vaak met veel geweld.

De plaats van ontvoering.

In de zomer van 2016 raakt Nederland in de ban van een andere ontvoering binnen het criminele circuit. De dan 36-jarige Wendel M. uit Landsmeer komt op dinsdag 5 juli niet meer thuis. De volgende dag doet zijn partner aangifte van vermissing. Op bewakingsbeelden is te zien dat M. op dinsdagavond net na 21.30 uur zijn bedrijf in Zaandam verlaat en daar wordt opgewacht door zeker drie mannen in een witte Audi A4 station, die hem met geweld in hun auto meenemen. M. is óók een bekende van de politie. Hij zit in de drugshandel. 

Smekende moeder op tv

Twee dagen na de ontvoering van Wendel M., op donderdag 7 juli, verdwijnt de dan 21-jarige Soufyan E. uit Amsterdam. E. wordt rond middernacht voor het laatst gezien op een parkeerterrein in Zwanenburg. Hij was daar met een zwarte Audi A1. Op bewakingsbeelden is te zien dat E. wordt klemgereden door een witte Seat Leon. De 21-jarige Amsterdammer weet de auto uit te vluchten, maar dan wordt er op hem geschoten. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van hem. De politie houdt er al snel rekening mee dat beide ontvoeringen met elkaar te maken hebben. Een kleine week later richt de moeder van Soufyan E. zich in een interview met AT5 tot de ontvoerders. “Ik smeek jullie, wij leven in een hel, dag en nacht, geef hem terug. Hij is niet de juiste persoon, hij is de verkeerde persoon, alsjeblieft ik smeek jullie,” zegt de vrouw. Ze benadrukt dat de daders iemand anders dan haar zoon moeten hebben. In de media wordt al gesuggereerd dat de ontvoerders mogelijk de oom van E. hadden moeten hebben. Hij zou een conflict hebben met Wendel M. over drugs. Een dag later wordt E. herenigd met zijn familie en kort daarna komt ook Wendel M. vrij. Deze ontvoeringen zijn nog altijd onopgelost. 

Dit is een voorstukje uit ond blad. Wil je het hele artikel over ontvoeringen in de onderwereld van Michael de Hoogh lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.