Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Eis tegen politiemol Mark M. 5 jaar

Ondanks fel verzet verdachte, toch hoge eis voor de man die politiedossiers doorspeelde aan de onderwereld.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Hij probeerde gisteren nog te redden wat er te redden viel. Het OM had er helemaal niets van begrepen. Hij deed soms zaken ja, maar dat was met partijen in Oekraïe en die doen alles onder de tafel, vandaar dat hij er weinig papierwerk van kon overleggen. Van zijn ontslag bij de politie deugde niets. De manier waarop een undercoveragent op hem was gezet was niet volgens de regels. Vandaag volgde de strafeis in het proces tegen de politiemol Mark M. Hij moet, als het aan justitie ligt, vijf jaar de gevangenis is - met aftrek van voorarrest. Hij is de man die ervan verdacht wordt jarenlang politiedossiers te hebben doorgespeeld aan de onderwereld. Tegen medeverdachten zijn lichtere straffen geëist. Tegen Berry S. 1 jaar. Tegen Tom van H. 1 jaar en tegen Jeffrey van den A. 8 maanden cel.

Pickniktafel

Aan officier van justitie Greetje Bos en een collega officier aan de rechtbank van Den Bosch vandaag de taak om de handelswijze van 'politiemol' Mark M. te fileren. En dat deden ze met verve. Ze legden verklaringen van een vriendin van een medeverdachte op tafel. Die wist de politie te vertellen dat haar vriend soms zuchtend en steunend het zoveelste bedrag aan Mark betaalde. Ook verhaalden Bos en haar collega-officier over het feit dat Mark dikwijls nogal opzichtig zaken verborgen probeerde te houden voor de buitenwereld. Dus sprak hij af met een potentiële informatiekoper - die later een politieinformant bleek te zijn - bij een parkeerplaats langs de snelweg, en wandelde dan met zijn klant naar een pickniktafeltje, in de open lucht. Alleen daar kon hij als politiemedewerker zijn geheimen kwijt.

Onverklaarbaar

Mark zou vervolgens gedurende de periode dat hij zich schuldig maakte aan strafbare feiten talloze bedragen hebben ontvangen. Tienduizenden euro's kwamen 'onverklaarbaar' bij hem binnen, zo stelden Bos en de collega-officier tijdens een uren durend requisitoir. In zijn woning vond de politie leenovereenkomsten waaruit bleek dat zijn ex-vrouw, en een zakenpartner forse geldbedragen leenden aan Mark M. Maar het OM gelooft niet dat die documenten echt zijn. Ook het in huis hebben liggen van een groot bedrag aan geld is verdacht, vindt de OvJ. Daar heeft Mark M. geen verklaring voor gegeven. Daarom zegt de OvJ uit te gaan van een misdrijf.

In zijn woning vond de politie leenovereenkomsten waaruit bleek dat zijn ex-vrouw, en een zakenpartner forse geldbedragen leenden aan Mark M. Maar het OM gelooft niet dat die documenten echt zijn.

Blue View

Mark M. was vandaag overigens niet de enige die een straf tegen zich hoorde eisen. Ook medeverdachten Jeffrey van den A. is in staat van beschuldiging gesteld. Hij leverde de startinformatie waarmee Mark in het politiearchief Blue View kon zoeken. Andere verdachten Berry S., Tom van H. en Mark S. speelden allemaal een rol in het complot. 

Beveiliging

De partner van Mark M. komt uit Oekraïne. Hij was tot vandaag op vrije voeten na een periode in voorarrest te hebben gezeten. Op dit moment woont en werkt hij in het land van zijn vrouw, waar hij een zaak heeft in beveiliging en beveilgde telefoons. Oud Nationaal Politiechef Gerard Bouman noemde hem ooit 'de rotste appel in tijden'.

@backlink(165729)

Vertrouwelijk

Het OM heeft het vermoeden dat M. waarschijnlijk meer dan 800.000 euro heeft verdiend door de verkoop van vertrouwelijk politie-informatie aan criminelen. Uit onderzoek is echter 'slechts' een bedrag van 79.381 euro aan onverklaarbare inkomsten naar voren gekomen. M. zegt dat het geld onder andere aan hem ter beschikking is gesteld om te investeren in een bedrijf in Oekraïne. Het zou om een totaalbedrag gaan van 120.000 euro. 

Stortingen

Zo kreeg de politiemol naar eigen zeggen een forse lening van zijn ex-partner en is er sprake van een investering van 60.000 euro door een zakenman in juni 2013. Dat deze bedragen contante stortingen waren, legde M. uit als een normale gang van zaken in Oekraïne. De Porsche waarin hij reed werd volgens M. gefinancierd met een lening bij de ING. Een dag voor de aankoop in maart 2013 leende hij 14.000 euro bij de bank.