Door: Redactie Panorama
Misdaad

Liquidatie Osdorp: wraak voor de moord op Alex Gillis?

Het heeft meer dan een half jaar geduurd, maar de liquidatie van ramkraker Alexander Junior Gillis lijkt eindelijk gewro...

Het heeft meer dan een half jaar geduurd, maar de liquidatie van ramkraker Alexander Junior Gillis lijkt eindelijk gewroken. Woensdag werd de 26-jarige Amin Hosseini gedood in Amsterdam-Osdorp. Hosseini werd verdacht van betrokkenheid bij de moord, zo meldt Het Parool. Volgens De Telegraaf zou Hosseini zelfs betrokken zijn geweest bij meerdere liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Wat gebeurde er? Een buurtbewoonster trof woensdagmiddag op een parkeerplaats in Osdorp een dode man aan. Hij zat op de bijrijdersstoel van een Volkswagen Golf. De man was door zijn hoofd geschoten. Geen glas? Nee. Daarom gaat de politie er vanuit dat het slachtoffer de dader vertrouwde. Wie was Amin Hosseini? Een 'bekende van de politie' die aan de Hegeraatstraat in Osdorp woonde. Volgens Het Parool was hij betrokken bij een serie kleine vergrijpen:
Amin Hosseini kwam de laatste jaren geregeld bij de politie in beeld door wangedrag in het verkeer, (dronken) rijden zonder rijbewijs, het bezit van een gestolen motor en zijn omgang met groepjes jonge criminelen - meestal in Nieuw-West. In sommige zaken was hij zelf verdachte, bij andere misdrijven leek hij zijdelings betrokken. Toen hij er eens door een agent op werd aangesproken dat hij op de trambaan liep, schold hij die uit.
Is dat alles? Nee. Hosseini (Teheran, 1988) wordt ook verdacht van de moord op Alexander Junior Gillis, op 20 februari in Zaandam. Die Gillis was ook geen lieverdje zeker? Nee. Hij zou naast vele ramkraken ook betrokken zijn geweest bij een moord, zo schrijft Het Parool:
Deze eveneens in Nieuw-West opgegroeide 'Alekki' Gillis was dertig toen hij werd doodgeschoten nadat hij voor zijn woning in zijn auto was gestapt. De voormalige ramkraker Gillis werd er op zijn beurt weer van verdacht een rol te hebben gespeeld bij de liquidatie van de in het Amsterdamse milieu beruchte crimineel Redouan Boutaka, op 22 april 2012 in waterpijpcafé The Shisha Lounge in de Van Woustraat in De Pijp. Gillis zou die avond op de begane grond de overige cliëntèle van het waterpijpcafé in bedwang hebben gehouden terwijl zijn medeverdachte Rida Bennajem in de kelder Boutaka doodschoot te midden van een groep getrouwen. Slachtoffer Boutaka, die gewapend was en een kogelwerend vest droeg, stierf ter plekke.