Door: Martijn Haas Fotografie: ANP
Misdaad
4

Politie pakt de bende van John H. op.

Klapdag in Noord-Brabant en België: een groep van wel vijftig man is vast gezet.

De Onderwijzer zit vast. In december werd hij zelf opgepakt, de afgelopen dagen waren zijn medewerkers aan de beurt. John H. uit Sint Willebrord is een illustere naam in de wereld van de drugshandel. Ooit, ergens in de vroege jaren negentig van de vorige eeuw moet hij op grote schaal xtc zijn gaan produceren in de Brabantse schuren en stallen, nadat hij een blauwe maandag aan de lerarenopleiding had gestudeerd (vandaar die bijnaam). De xtc-productie- en handel legde hem geen windeieren, totdat justitie en vermoedelijk zelfs ook de BVD hem in de nek begon te hijgen. Nu, na jaren van afwezigheid uit de media, staat H. opnieuw in the picture. Justitie heeft in samenwerking met Belgische partners met een grote rondgang langs allerlei adressen maar liefst vijftig man opgepakt, die allen zouden samen werken met de drugshandelaar uit Sint Willebrord.

De 60-jarige John H. is bekend omdat hij volgens politie en justitie in de jaren negentig leiding gaf aan de zogeheten York-bende. Dat was een grote internationaal vertakte drugsorganisatie die Brabantse xtc-pillen, hasj en coke distribueerde. De Nederlandse 'Hoofdofficier van Justitie van het Landelijk parket' Fred Westerbeke en de Belgische 'Procureur des Konings van het parket Limburg' Frederic van Leeuw maakten vandaag tijdens een persconferentie bekend dat de reeks aanhoudingen succesvol is afgerond. De politie heeft onder meer 1,5 kilo amfetamine en een halve kilo springstof in beslag genomen. Invallen vonden plaats in gemeenten als Roosendaal, Sprundel en Sint Willebrord. In een loods in Zeeland vonden agenten ruim 52.000 liter drugsafval. In Ham en Hamont-Achel (B) vond de Belgische politie labs waar amfetamine werd geproduceerd. De Bende van John H. zit 'opnieuw' vast.

Trefpunt

Deze politieactie is goed te vergelijken met Operatie Trefpunt, nu alweer bijna twee jaar geleden. Net als toen zien we een publicitair uitstekend begeleid politie-optreden dat als doel heeft de Nederlandse handel in chemische drugs een zware slag toe te dienen. Ook toen - voorjaar 2016 - wist men een groot aantal drugsverdachten, actief in het zuiden van het land op te pakken, zich concentrerend op een tweetal legendarische 'oudgedienden' in de handel: Janus van W. alias Harry Potter en 'de Rotterdamse Pillenkoning' Ton van D.


Hoe weet ik of mijn buurman een drugslab heeft?
Lees ook:
Hoe weet ik of mijn buurman een drugslab heeft?
Dat kan geen toeval zijn! De landelijke omgeving van de Brabantse plaatsen Rucphen en Schijf vormde het afgelopen weekei...

Snackbar

De komende tijd zullen in diverse artikelen in de landelijke media de activiteiten van John H. in de jaren negentig opnieuw naar voren worden gehaald. Er is veel over te vertellen. Kleurrijk was de entourage waarmee hij zich destijds omringde zeker, met een milieuambtenaar die de papieren op het gemeentehuis voor hem regelde, afzetpunten tot aan de VS aan toe. Een van zijn afnemers, de veroordeelde Israelische snackbarhouder Eddy S., had hij domweg leren kennen doordat hij met een groep Brabantse vrienden een avondje aan het Leidseplein was gaan stappen, zo vernam Panorama onlangs. Binnen dit traject werden naar verluid Chassidische joden gepeprareerd met koffers vol pillen, reizend naar Amerika. Via Eddy S. kwam H. ook uit bij andere 'illustere' Amsterdamse afnemers. Al moet daarbij de aantekening worden gemaakt dat justitie dit 'vermeende' - en veel aangehaalde - traject naar mensen als Mink Kok, Stanley Hillis, Jan Femer en Jules Jie nooit heeft rond gekregen. Uiteindelijk werd John H. zelf in 1999 samen met een groot aantal medewerkers opgepakt en volgde in diezelfde periode ook de arrestatie van Eddy S.. Die laatste is niet meer actief als snackbarhouder, of hij in de drugshandel zit is evenzeer de vraag. Maar zijn broer - die vrijwel dezelfde naam draagt - is nog wel steeds actief in de Amsterdamse horeca. Vandaar ook dat Eddy S., alweer enige jaren op vrije voeten, regelmatig in de Leidsepleinbuurt gespot wordt, op bezoek bij zijn broer, zeg maar.

Villa

John H. zou zich de laatste jaren - sinds hij ook vrij kwam na zijn veroordeling -  als een soort weldoener hebben opgesteld in Sint Willebrord. Een gulle gever voor vrienden in nood, zo schreven journalisten recent nog. Dat hij ook vandaag de dag nog volop in de drugshandel zat, komt voor sommigen als een verassing, omdat H. zich gewoon op straat vertoonde en zijn villa bijna een soort bezienswaardigheid is in de westelijk gelegen Noord-Brabantse gemeente.

Aanklacht

Welke aanklachten er nu komen is nog even afwachten. Maar dat het druk zal worden bij de 'regio'-rechtbank van Breda staat nu al vast. Net als bij Trefpunt zullen tientallen grotere en kleinere verdachten in de handel voor moeten komen, de komende maanden. En uiteraard zal John H. zelf ook voor de rechter moeten verschijnen. 

Een en ander zal naar alle waarschijnlijkheid ook 'helaas' leiden tot spanningen in het milieu: lijnen zijn nu doorgeknipt. Inkomsten zijn misgelopen. Mensen zitten in de gevangenis, de regie is weg.