Door: Jeroen Kraak Fotografie: ANP
Misdaad

Is Iran Trumps volgende probleem?

De spanningen tussen Donald Trump en ‘rocket man’ Kim Jong-un laden met de dag verder op. Voor de Amerikanen komt er een probleem bij: Iran.

Die reactie komt op uitspraken van Donald Trump, waarin hij kritiek uitte op afspraken met Iran die Obama met het land heeft gemaakt en ze nu heroverweegt. Daarnaast noemde de Amerikaanse president het Iran economisch failliet en dat geweld het belangrijkste exportproduct is.

Niet echt slim, aangezien het land in het Midden-Oosten een nieuwe raket heeft ontwikkeld die 2000 kilometer ver komt. Goed, het kan niet Noord Amerika bereiken, zoals die van Noord-Korea wel kan, maar een extra vijand creëren terwijl het met een ander land al flink uit de hand loopt is niet handig.

Afspraken

Amerika en Iran maakte onder leiding van Barack Obama afspraken met elkaar om het kernprogramma stil te zetten. In ruil werd een deel van de economische sancties tegen het land beëindigd. Zo kocht Iran bijvoorbeeld vliegtuigen van de Amerikaanse producent Boeing. Iran zegt echter dat ze, als het willen, het atoomprogramma zo weer kunnen starten. Dat maakt de wereld dus weer een stapje onveiliger dan dat het nu al was.

President Rohani van Iran

Ondertussen heeft Trump het nog steeds druk met ruziemaken: