Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Ik wilde zelfs geld meebrengen om dat boek te schrijven'

Telegraaf-journalist Peter Rudolf de Vries werd in 1984 ‘de schaduw van de Heineken-ontvoerders’. Op 13 apri...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Telegraaf-journalist Peter Rudolf de Vries werd in 1984 ‘de schaduw van de Heineken-ontvoerders’. Op 13 april 1987 verscheen zijn exclusieve boek over de mannen achter de ontvoering van de eeuw. De Vries hield er een bestseller en een onmogelijke vriendschap met een topcrimineel aan over. “Nu kan ik me de scepsis van toen best wel voorstellen.” Een GRATIS voorstukje van ons nieuwe coververhaal.

Ook al is het meer dan dertig jaar geleden dat Peter R. de Vries als 27- jarige Telegraafjournalist de scoop van z’n leven binnensleepte, hij praat

er nog steeds met een enthousiasme over dat voor hem bijna atypisch is. De Vries is een man die z’n woorden zorgvuldig kiest en niet scheutig is met het tonen van emoties.

Dat verandert als hij het over de totstandkoming van zijn boek De Ontvoering van Alfred Heineken heeft. Over hoe hij de exclusieve verslaggever van de Heinekenontvoering werd, carte blanche kreeg van De Telegraaf om bovenop de zaak te blijven zitten en met Cor van Hout en Willem Holleeder meereisde toen ze door de Franse justitie naar het Franse deel van St. Maarten werden overgebracht waar ze met z’n drieën op de vlucht moesten slaan voor een woedende meute die een publieke lynchpartij voor ogen had. Tijdens die avonturen ontstond een onmogelijke vriendschap tussen de misdaadverslaggever De Vries en de topcrimineel Cor van Hout. De Vries geeft nog steeds grif toe dat dit het grootste avontuur van zijn leven was en is gebleven terwijl je deze man nou niet bepaald kunt betichten van een saai bestaan.

Lees ook: hoe krijg je Willem Holleeder vrij?

Zoals de onderzoeksjournalisten Bob Woodward en Carl Bernstein in één adem genoemd worden met het Watergateschandaal, is de carrière van Peter R. de Vries vergroeid met de zaak Heineken. Hij heeft met afstand het meest gepubliceerd over die zaak en is al jarenlang dé autoriteit op alles wat met die ontvoering te maken heeft. Door een vertrouwensband te smeden met de ontvoerders, en met name met Cor van Hout, zat Peter R. de Vries bij alle gebeurtenissen op de eerste rij. De ontvoering zelf duurde slechts drie weken, maar daarna is hij jarenlang bezig geweest met de verslaggeving rond de ontvoerders, het volgen van de rechtszaken, extra onderzoek doen, het doorspitten van de dossiers en het up to date houden van zijn boek over de ontvoering.

“Het is een beetje the story of my life geworden,” zegt hij terugkijkend. “Later heb ik ook nog voor een verhaal in Panorama Frans Meijer opgespoord in Paraguay. De zaak Heineken is altijd in mijn leven gebleven.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar de rest van het artikel van onze redacteur Mylène de la Haye? Je leest het verhaal in editie 14 van Panorama, die vanaf morgen (5 april) in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen of op Blendle lezen.