Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Holleeder heeft het Heinekengeld niet verbrand

De Neus geeft toe miljoenen te hebben geïnvesteerd bij Endstra.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Dag 1 van het Holleeder-liquidatieproces - Vandros gedoopt - laat zich lezen als een razendsnelle reis door de tijd. De rechter heeft de Heinekenontvoerder urenlang ondervraagd over zijn bestaan nadat hij was vrijgekomen, vanaf de midden jaren negentig. "Uiteraard hebben we het nooit gevonden Heinekengeld niet verbrand op het strand," zo stelde hij vanmorgen in de Osdorp-bunker. "Dat zou wel een beetje dom zijn geweest." Hij heeft eerder bij College Tour juist wel gezegd dat dit geld op het strand verbrand was door medeontvoerder Frans Meijer.

Miljoenenbedrag

Reden dat Holleeder nu vrij open is over de bestemming van het geld, is dat hij meent dat zijn zussen Astrid en Sonja goed hebben geleefd van dit miljoenenbedrag. Door hen neer te zetten als criminele profiteurs hoopt hij hun verklaringen in een zwart daglicht te kunnen zetten.

Afkoop

Holleeder ging zelfs een stapje verder en vertelde dat hij het geld eerst samen met medeontvoerder Cor van Hout had geïnvesteerd. Die werd alleen steeds lastiger. Hij dronk veel en sloeg zijn vrouw, Holleeders zus Sonja. Op een gegeven moment kreeg Van Hout een conflict met Sam Klepper, destijds een grote jongen in het milieu. Om dat conflict te bezweren betaalde Holleeder deze Klepper een miljoen gulden. Een 'afkoop' die zijn vroegere misdaadkameraad woedend maakte.

Investering

Kort daarna besloten Van Hout en Holleeder hun investeringen te ontvlechten. Met het geld dat Holleeder hier uit mee pakte deed hij een grote investering bij de dubieuze vastgoedmagnaat Willem Endstra. 

Kouwe Ouwe

Opvallend is dat de verklaringen van De Neus op sommige momenten samenvallen met die van Mink Kok, zoals geïnterviewd voor het boek De Kouwe Ouwe (de biografie van de Haagse misdaad-godfather Stanley Hillis). Holleeder gebruikte soms zelfs precies dezelfde terminologie als Kok. Zo omschreef De Neus, in navolging van Kok Van Hout als 'iemand die Don Vito wilde spelen'. Don Vito (Corleone) is het hoofdpersonage uit het eerste deel van de Godfather-cyclus.

Holleeder met zijn advocatenteam zoals vanmorgen getekend tijdens de zitting.

Kleine speler

Eerder op de dag hield zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging van Holleeder een openingsrede. Sander Janssen, een van de twee advocaten van De Neus, beweerde daarbij dat Holleeder aanvankelijk maar een kleine speler was in het milieu. Hij is door diverse partijen, waaronder justitie, daarop 'groter' gemaakt dan hij werkelijk was, zo beweert de strafpleiter van het kantoor Cleerdin & Hamer.

Sander Janssen, een van de twee advocaten van De Neus, beweerde daarbij dat Holleeder aanvankelijk maar een kleine speler was in het milieu. Hij is door diverse partijen, waaronder justitie, daarop 'groter' gemaakt dan hij werkelijk was.

Getuige

Een klein, maar veelbetekend incident deed zich rond het middaguur voor toen de rechter beval dat misdaadverslaggever Peter R. De Vries de zaal diende te verlaten. De Vries geldt als getuige, later tijdens dit proces. Hij zal ondermeer vragen moeten beantwoorden over de bedreigingen aan zijn adres door Holleeder. 

Peter R. De Vries 's morgens bij aankomst bij de rechtbank.

De regels schrijven voor dat getuigen niet bij de inhoudelijke behandeling van een zitting aanwezig mogen zijn. Lullig voor De Vries, die uiteraard wel mee mag lezen met alle Twitterverslagen op het internet. "Maar die vertellen niet het hele verhaal, tot achter de komma," zo sprak de rechter. 

@backlink(168157)