Door: Martijn Haas
Misdaad

Grote vangst Australische politie: drugssyndicaat met NL-link opgepakt

De Australiërs hebben het zelf over een 'big smash'. Maar liefst twee Arabisch gewortelde misdaadsyndicaten, met ee...

De Australiërs hebben het zelf over een 'big smash'. Maar liefst twee Arabisch gewortelde misdaadsyndicaten, met een vertakkingen naar Nederland, Australië en Dubai - zijn ontmanteld.

Bij de operatie die plaatsvond in Sydney en Dubai en op een (nog niet bekende) locatie in Nederland was sprake van een vondst van 1,9 ton MDMA, 136 kilo cocaïne, en 15 kilo chrystal meth.

Met een 'straatwaarde' van 650 miljoen Amerikaanse dollar is daarbij een partij op voorhand onderschept die de Australische markt zou hebben 'overspoeld'. De Australian Federal Police heeft bij deze actie nauw samengewerkt met politiediensten in Dubai, Nederland en Australië.

Tien man zijn vast gezet In Sydney, vijf in de Verenigde Arabische Emiraten en nog eens twee man in Nederland (een 33 jarige man uit Utrecht en een 47-jarige man uit Huizen). De operatie zou al een jaar hebben gedraaid, en aanvankelijk ging het ook om een onderzoek naar sigarettensmokkel. In essentie zou het om groeperingen gaan waarvan de harde kern in Australië en het Midden Oosten - en met name in de Arabische Emiraten, zetelen; waarvan de topfiguren al jaren in beeld zouden zijn bij verschillende opsporingsinstanties. Velen van hen zouden het geld rijkelijk hebben rond laten rollen op allerlei plaatsen in de wereld.

Onder de gearresteerden behoren ondermeer de in Australië vrij bekende broers Michael en Fadi Ibrahim. Ook een ander familielid - John Ibrahim - van deze beruchte Ibrahim-familie zou zijn vastgezet. Het gaat om een clan die al jaren heerst in de onderwereld van Australië. Andere namen van gearresteerde personen: Steven Fawaz Elmir, Haykan Arif en Mustapha Dib.

Een andere familie die nu 'diep getroffen' zou zijn betreft de Ahmad-clan. De bekende crimineel Ahmad' Rock' Ahmad behoort tot de gearresteerden in Sydney.

De gebroeders Michael en Fadi Ibrahim
Ahmad 'Rock' Ahmad rechts, Wally Ahmad (vermoord) links
Mustapha Dib, rechts blauw shirt

Het is een zelfs binnen deze tak van sport een kolossale operatie geweest. Alleen al bij 30 huiszoekingen in Sydney zijn er ook veel vuurwapens aangetroffen. de Australische autoriteiten praten nu al over mogelijke straffen oplopend tot 25 jaar. Want de Aussie's zijn wat dat betreft vrij streng.