Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Misdaadklassieker: De brute moord op bolle Mario

Mario Magan Tier was een belangrijke speler in de drugshandel, artikel uit 2015

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De Amsterdamse crimineel zit achter het stuur als hij van dichtbij wordt geliquideerd

De brute moord op Bolle Mario

Jarenlang werd ‘Bolle’ Mario Magan Tier gezien met bekende Amsterdamse criminelen. En hoewel de recherche vermoedde dat hij in grote partijen cocaïne handelde, wist hij altijd in de marge van grote onderzoeken te blijven. Dat veranderde toen eerst een compagnon en op 8 januari ook hijzelf werd vermoord. 

Door Wouter Laumans

Het Bertelmanplein is eigenlijk al jaren een ‘vergeten hoekje’ in Amsterdam Oud-Zuid. Wie helemaal aan het einde van de chique Apollolaan, een van de duurste straten van de hoofdstad, rechtsaf slaat, rijdt na tientallen meters over het onooglijke pleintje. Waarschijnlijk zonder er erg in te hebben. Het Bertelmanplein wordt omringd door sociale huurwoningen en wordt in tweeën gedeeld door een doorgaande weg. Het enige wat opvalt zijn de in de grond gestoken, gigantische witte mikadostokken. In het midden hebben ze de kleuren van de regenboog. Het is het soort troosteloze straatversiering dat gemeenten graag plaatsen om een verloederde plek van nieuw elan te voorzien. 

Aan de overkant is een kleine speeltuin, de eerste die de gelauwerde Nederlandse architect Aldo van Eyck ooit in Amsterdam ontwierp. Je zou het niet zeggen als je de oude zandbak en het al even gedateerde klimrek in ogenschouw neemt, maar er zit wel degelijk een filosofie achter het ontwerp. Er zijn geen wippen of schommels, zodat de kinderen klimmend, hangend en springend zelf zorgen voor de dynamiek. Zo dragen ze als ‘living sculptures bij aan de visuele kwaliteit van de stad’.

Het is de vraag of de kinderen uit de buurt zich ooit iets van de filosofie van de architect hebben aangetrokken. 

De speeltuin groeit in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw uit tot een beruchte hangplek die in september 1995 zelfs even het landelijke nieuws haalt wanneer een 16-jarig meisje er een 14-jarige jongen met een mes in de rug steekt. De hoofdstedelijke politie is dan al heel wat keren naar het pleintje uitgerukt. De opgeschoten jongens van de Bertelmanpleingroep hebben in de jaren daarvoor al regelmatig voor overlast gezorgd.

Contact met Colombianen

Een van die schoffies die het geregeld met de politie aan de stok hebben, is Mario Magan Tier. Zijn Spaanse achternaam dankt hij aan zijn vader. Met zijn broer, zijn zusje en zijn ouders woont hij aan het begin van de Bertelmanstraat. Het plein is voor hem een soort tweede huiskamer. Daar hangt hij rond met zijn vrienden en daar worden soms 'snode plannen' gesmeed voor inbraken of overvallen. Voor zijn betrokkenheid bij een gewapende overval belandt Mario uiteindelijk in de gevangenis.

Volgens een verhaal dat op straat de ronde doet, komt Mario in de gevangenis in aanraking met een veroordeelde Colombiaanse drugshandelaar. Omdat Mario tweetalig is opgevoed, spreekt hij naast Nederlands ook vloeiend Spaans. En zo bloeit er een vriendschap op tussen de jeugdige overvaller en de Colombiaan. Die vraagt Mario, die eerder vrijkomt, om een gunst. Wat die gunst precies is, is Panorama niet te weten gekomen. Maar op straat wordt vermoed dat Mario daar zijn eerste contacten met Colombianen heeft gelegd.

Mario trouwt met een Colombiaanse vrouw en woont enige tijd in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Later woont hij deels in Marbella en deels in Amsterdam. Mario begeeft zich in kringen van Amsterdamse zware jongens als Ali Akgün en Samir ‘Scarface’ Bouyakrichan. Hij wordt gezien op freefightgala’s en is enige tijd sponsor van het vechtsportbedrijf Real Fighters. Het Spaanse bedrijf waarmee hij dit doet  – Real Fighters S.L. – staat op naam van zijn vrouw en heeft als bedrijfsomschrijving: ‘Import, export en groothandel en detailhandel van allerlei artikelen van meubels en decoratie, schoenen, cadeaus, halfedelstenen, sportkleding en sieraden’.

Volgens de recherche houdt Mario zich bezig met heel andere import. Zij vermoeden dat hij cocaïne smokkelt. Begin mei 2008 gebeurt er iets waardoor Mario uiteindelijk vol in de zoeklichten van het Openbaar Ministerie terechtkomt. In een woning aan de Nicolaas Ruychaverstraat in Amsterdam-West ligt een forse partij cocaïne opgeslagen. Wanneer er in de leegstaande woning wordt ingebroken, nemen de dieven alle coke mee. Naar verluidt gaat het om een partij van ongeveer 100 kilo. De leeggehaalde stash is de verantwoordelijkheid van de dan 28-jarige Amsterdammer Nerlinio ‘Nekke’ Greene. Hij werkt op dat moment al jaren samen met de groep van Mario en Delano B., een bevriende crimineel met wie Mario samenwerkt,  en wordt met hen gezien in Marbella en in Amsterdamse wellness-centers en sportscholen. Aan hem de taak om de daders van de roof op te sporen en de drugs terug te halen. 

Het duurt niet lang voordat Nekke de daders op het spoor is. Dat is de 25-jarige Abdel el Faddil, beter bekend als ‘Albino’. Samen met twee vrienden heeft hij de stash leeggehaald. Greene zet daarop Albino onder druk om de partij terug te geven. Maar Albino geeft niks terug. Dan, op 4 oktober 2009, wordt Albino geliquideerd. Nekke Greene heeft, al dan niet in opdracht van zijn groep, een daad gesteld, zo is de overtuiging.

Coke & broccoli 

Maar er is iets raars aan de hand.

Na de moord op Albino doet het verhaal de ronde dat hij inderdaad door Nekke gedwongen werd om de hele partij terug te geven. Dat kon Albino echter niet. Niet omdat hij dat niet wilde, maar omdat hij maar een deel had meegenomen. Toen Nekke vervolgens na de inbraak in het pand kwam, zou hij de rest van de partij achterover gedrukt hebben en dat in de schoenen van de inbrekers geschoven hebben. Dit verhaal is zéér hardnekkig. Zo heeft ook misdaadsite Crimescene.pro hier het afgelopen voorjaar over gepubliceerd.

Er is ook een ander gerucht. Er loopt dan namelijk al twee jaar een onderzoek naar de groep van Mario. Vanaf december 2010 komt er informatie binnen bij de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie dat Mario zich, samen met een aantal medeverdachten bezighoudt met het binnentrekken van partijen cocaïne uit Zuid-Amerika. In het criminele milieu vermoedt men dat Nekke Greene degene is geweest die de recherche op de hoogte heeft gebracht van ophanden zijnde transporten. Een van die partijen wordt in beslag genomen in de Ecuadoriaanse havenstad Guayaquil. Tijdens een ‘routinecontrole’ wordt een partij van 275 kilo coke onderschept die verstopt zit in een lading broccoli met als eindbestemming Rotterdam. Hoe het ook zij, door de verhalen over het verraad van Nekke loopt de spanning binnen de groep van Mario hoog op.

Dan, in de zomer van 2011, vertrekt Nekke naar Marbella. Het is de laatste keer dat hij levend is gezien. In 2012 wordt zijn lichaam, na hevige regenval, door wandelaars teruggevonden bij een stuwmeer even buiten de Spaanse badplaats. Het is duidelijk dat Nekke voorgoed moest verdwijnen. Hij is mogelijk gemarteld, doodgeschoten en vervolgens in stukken gesneden.

In oktober 2011 wordt Mario opgepakt in de zaak met de naam ‘Brush’, omdat hij ervan verdacht wordt de drugstransporten te hebben aangestuurd. Daarnaast wordt hij door zowel de Spaanse als Nederlandse justitie aangemerkt als verdachte van betrokkenheid bij de moord op Nekke Greene. Waarbij moet worden opgemerkt dat Mario voor die moord nooit voor de rechter wordt gebracht, wegens gebrek aan bewijs. 

In de gevangenis is Mario een populaire jongen. Hij helpt asielzoekers en voorziet mensen die geen rooie cent hebben van eten en felbegeerde telefoonkaarten. Toch ergert hij zich groen en geel aan het feit dat hij vastzit. En dus zet hij het op een eten. Hij doet zijn bijnaam Bolle Mario steeds meer eer aan. Dat weet hij als geen ander. Met de nodige zelfspot maakt hij grappen over zijn toegenomen omvang. In duister Amsterdam gaat tegelijkertijd het verhaal dat het groepje van Mario en Delano ‘problemen tot hier’ heeft. Dat laat zelfs kickbokser Badr Hari zich ontvallen in een politieverhoor over de Sensation-zaak. Of die problemen te maken hebben met eigenaren van de in beslag genomen partijen of met de justitiële aandacht, is niet duidelijk.

Op 8 januari 2015 is Mario, in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak, al weer ruim een jaar op vrije voeten. Wanneer hij in Nederland is, slaapt hij regelmatig in zijn ouderlijk huis aan de Bertelmanstraat. Het is kort na middernacht als hij zijn blauwe Citroën C3 parkeert. Hij zit nog achter het stuur als hij van dichtbij wordt neergeschoten door een schutter met een getinte huidskleur. Bolle Mario sterft in gangsterstijl op tientallen meters afstand van de speelplaats op het Bertelmanplein waar hij in zijn jeugd zo vaak te vinden was.

Hoewel Mario in het criminele circuit opereerde, tast zijn omgeving in het duister over de precieze toedracht van de liquidatie. Had hij grote conflicten of is zijn dood een vergelding voor oude zaken? Met die vraag worstelt ook de recherche. En het lijkt erop dat snelle antwoorden uitblijven. Naar aanleiding van een uitzending die het programma Opsporing Verzocht op de moord op Mario Magan Tier maakt, krijgt de politie slechts drie tips.  ∞

Wie is de broer  van Bolle Mario?

Hoewel hij al geruime tijd niet meer in Nederland woont, is de broer van Mario de afgelopen jaren regelmatig opgedoken in onderzoeken naar georganiseerde misdaad. Zo werd hij verhoord nadat hij samen met veel andere onderwereldfiguren gesignaleerd was op de begrafenis van de vader van beroepscrimineel Danny K. Daarnaast dook zijn naam op in een
uitgelekt A4’tje van de Nationale Recherche. Daarin werd gesteld dat de fervente pokerspeler regelmatig telefonisch contact had met Ali Akgün. In maart 2013 publiceerde de Colombiaanse krant El Espectador dat de Colombiaanse staat voor ruim 2 miljoen euro aan bezittingen in beslag genomen had van Bolle Mario’s broer omdat hij ‘in zijn eigen land’ veroordeeld was voor drugshandel.    

Sjaak B.

Ook de 44-jarige Sjaak B. wordt gerekend tot de intimi van Mario Magan Tier. Hij wordt twee weken voordat Mario Magan Tier wordt omgebracht door zijn hoofd geschoten in een café in Panama, een land waar ook Mario goede contacten heeft. Wat B. precies in Panama deed, is Panorama niet bekend. Hij is nog altijd zwaargewond en zal waarschijnlijk nooit meer volledig herstellen van de gevolgen van de schietpartij. 

Samir Bouyakrichan

Bij leven werd hij door de opsporingsinstanties gezien als een van de grootste cocaïnehandelaren van Europa. Ondanks deze status wist de 35-jarige Samir ‘Scarface’ Bouyakrichan uit Amsterdam-West altijd een low profile te houden. Ook hij was een bekende van Bolle Mario, hij werd ook regel-matig gezien in Marbella waar hij een aantal bedrijven had. Op 28 augustus vorig jaar werd hij geliquideerd terwijl hij in een café zat in de Zuid-Spaanse plaats Benahavis net buiten Marbella.