Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: nieuwsgierig in hart en nieren

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak uit de oude doos.

Politierechter, nier

De zalen waarin politierechters hun werk doen zijn doorgaans uitgestorven, maar er zijn uitzonderingen. Voor de deuren van zaal E van de Utrechtse rechtbank staan tientallen journalisten zich te verdringen. Alle grote landelijke kranten en nieuwswebsites zijn vertegenwoordigd, net als de camera’s en verslaggevers van de lokale omroep en het NOS Journaal. Wie niet beter wist zou zweren dat Willem Holleeder, Badr Hari of Bram Moszkowicz straks opduikt, maar de verdachte is al aanwezig, alleen lijkt niemand dat te weten.

Niemand kent hem, de man achter de advertentie. Tussen alle persmensen, tussen de camera’s, de statieven en alle andere apparatuur zit hij zo anoniem mogelijk zijn koffie te drinken. Zijn rugzak tussen zijn voeten op de grond, zijn lange haren strak achterover en samengebonden in een verzorgd staartje. Wat denkt hij als hij om zich heen kijkt? Twee jaar geleden plaatste hij in een impulsieve bui iets op Marktplaats, nu is hij landelijk nieuws.

Aangeboden: gezonde nier.
Prijs: 50.000 euro.
Beschrijving: 38 jaar jonge nier van een niet-roker en niet-drinker. Altijd gezond geweest. Bloedgroep O negatief.

Marktplaats verwijderde de advertentie binnen een paar uur. Er is in ons land nog nooit iemand voor veroordeeld of zelfs vervolgd, maar de handel in menselijke organen is hier sinds 1998 bij wet verboden. Je kunt er een gevangenisstraf van een jaar voor krijgen. Diezelfde dag nog stond de politie bij Marc (40) op de stoep. Via zijn IP-adres was hij eenvoudig te traceren. Hij was zich kapot geschrokken, maar toen het na zijn aanhouding maandenlang stil bleef, begon hij voorzichtig te geloven dat het allemaal met een sisser zou aflopen. En toen viel de dagvaarding op de mat.

“Het was een impulsieve actie. Een domme actie vooral. Ik was nieuwsgierig naar de reacties,” zegt hij wanneer hij even later voor de rechter zit en in de zaal achter hem ook de landelijke pers eindelijk gesetteld is.
“En wat als er zich een belangstellende had gemeld?” vraagt de rechter.
“Dan had die pech gehad,” zegt Marc.
“U had niet...”
“Nee joh!” onderbreekt Marc de rechter nog voor hij de vraag kan stellen.

Maar de officier van justitie is daar niet zo zeker van. Marc had voor de advertentie speciaal een anoniem e-mailadres aangemaakt, iets met ’nier’ erin, en hij loog over zijn woonplaats. Bovendien leefde hij van een uitkering en kon hij het geld goed gebruiken. Allemaal aanwijzingen die er volgens het OM op duiden dat hij zijn nier wel degelijk wilde verkopen.

@backlink(159311)

Onvoldoende bewijs

Dat is de hamvraag vandaag: stel dat iemand 50.000 euro had neergelegd, had Marc dan echt... Maar dergelijke wat als-scenario’s zijn als bewijs waardeloos. De rechter oordeelt op basis van bestaand bewijs en omdat Marktplaats de advertentie zo snel verwijderde, is dat in dit geval erg mager. Er is geen reactie geweest, geen e-mailuitwisseling, geen ontmoeting met een eventuele koper, geen onderhandeling, niets. Er is alleen een advertentie, en hoe duidelijk de intentie daarvan ook lijkt, als bewijs is het onvoldoende. 

Opgelucht komt Marc na zijn vrijspraak overeind uit zijn stoel. Hij pakt zijn rugzak en werpt bij de deur nog een laatste blik op de met pers gevulde zaal. Hopelijk kan hij hard rennen. Hij heeft een seconde of tien voorsprong. 

@backlink(159253)

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Bestellen kan hier.