Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: fotofinish

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Zijn foto is herkend, dus volgens de officier van justitie is er geen twijfel mogelijk: Ritchie (39) is de man die zich voorafgaand aan de inbraken bij een basisschool en een bibliotheek als schilder voordeed. Eenmaal binnen ontgrendelde hij ongezien een deur of raam om vervolgens ’s nachts terug te komen, ongehinderd naar binnen te klimmen en op zijn gemak de boel leeg te halen.

Uit de bibliotheek van Raamsdonksveer worden op die manier een laptop, verschillende camera’s en een verzameling e-readers gejat. Uit een kast van basisschool Het Kompas in Lexmond verdwijnen diezelfde nacht, eveneens na een onaangekondigd bezoek van een nogal opdringerige schilder, drie geldkistjes.

@backlink(167769)

Het verhaal van de officier klinkt niet onlogisch. Vooral niet omdat Ritchie en zijn maten later die nacht bij een reguliere verkeerscontrole tegen de lamp lopen. In de kofferbak van de auto vindt de politie de gestolen spullen. De stickertjes met ‘Bibliotheek Raamsdonksveer’ zaten er nog op.

Ze hadden de auto geleend

Opvallend genoeg zijn de twee andere inzittenden eerder al vrijgesproken. Alleen de aanwezigheid van de gestolen spullen was voor de rechter onvoldoende bewijs voor hun betrokkenheid bij de inbraken. Ze hadden de auto net voor hun aanhouding geleend van een vierde persoon. De spullen moesten toen al in de kofferbak hebben gelegen…. Van een inbraak wisten ze niks.

Maar zo gemakkelijk komt de hardnekkige Amsterdamse kruimeldief Ritchie er niet mee weg. Niet als het aan het OM ligt. Een bibliothecaresse heeft hem aangewezen als de man die aan het eind van de middag zonder afspraak ‘het schilderwerk kwam controleren’ en hondsbrutaal toegang eiste tot zelfs de kantoren en opslagruimtes van de bibliotheek.

De medewerkster vertrouwde het voor geen meter maar liet hem wel zijn gang gaan. Ze had zich laten afbluffen, erkende ze later, maar ze was hem tijdens zijn zogenaamde inspectie geen moment uit het oog verloren. Dacht ze.

Zelfs de advocaat van Ritchie wil een heel eind meegaan in het ‘nepschilder-scenario’ van de officier. Alleen de conclusie deelt hij niet. Was die man Ritchie?

@backlink(167771)

Een boeventronie valt de ras-Amsterdammer niet te ontzeggen. Dat blijkt wel uit een test die de politie voorafgaand aan de fotoconfrontatie uitvoert. Voordat de bibliothecaresse de foto’s te zien krijgt, zijn zij eerst getoond aan een aantal proefpersonen. Mensen die Ritchie nog nooit hebben gezien. Ook zij wijzen opvallend vaak naar de foto van Ritchie als die van de vermoedelijke inbreker. En precies daar ruikt zijn advocaat bloed. Hij vindt dat de selectie foto’s een wel erg ‘sturend’ karakter had. Voorwaarde voor een juist uitgevoerde fotoconfrontatie is dat op alle getoonde foto’s soortgelijke mannen te zien zijn. Mannen die min of meer dezelfde uiterlijke kenmerken en uitstraling hebben. De advocaat heeft de foto’s gezien. Volgens hem is dat hier niet het geval geweest.

“Van alle getoonde mannen heeft mijn cliënt met afstand het meest onverzorgde uiterlijk,” betoogt hij. “Hij springt er gewoon uit als de boef.”

De rechter kijkt peinzend naar de grijnzende Ritchie. Dan werpt hij een verontschuldigende blik op de officier. Hij is het met de advocaat eens. De foto-confrontatie is ook volgens de rechter onjuist uitgevoerd. Het resultaat ervan kan dus niet als bewijs dienen. Ritchies grijns is inmiddels een brede glimlach. Hij weet genoeg. Zonder die fotoconfrontatie kunnen ze hem niets maken. Net als zijn twee maten loopt hij even later met vrijspraak de deur uit. •

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Bestellen kan hier.