Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: de jacht op Ron van Daalderen

Bij de politierechter komen elke dag zaken langs die niet wereldschokkend zijn, maar vaak wel herkenbaar. Zoals deze zaak uit de oude doos.

Politierechter

Wie is Ron van Daalderen?” vraagt de rechter.

“Niemand,” zegt René (42).

“Dan verkocht u die auto toch onder een valse naam of niet?” vraagt de rechter.

“Ach, een valse naam, wat is een valse naam?” filosofeert René (41) vrijuit.

“Een naam die niet de uwe is,” verduidelijkt de rechter.

“Ja, als je het zo stelt wel ja,” geeft René schoorvoetend toe.

“Hoe wou u het anders stellen?” vraagt de rechter.

René haalt zijn schouders op. Hij lijkt de naam Ron van Daalderen dusdanig vaak te gebruiken dat hij bijna zou vergeten dat de naam een verzinsel is. Een verzinsel dat prima van pas komt wanneer je mensen om de tuin wilt leiden, maar dat is dan weer niet zo handig om te zeggen wanneer je voor een rechter zit.

@backlink(159111)

Omgekatte Volvo

“Wist u dat er iets mis was met de auto?” vraagt de rechter.

“Nee, dat niet,” zegt René. “Dan had ik hem natuurlijk niet verkocht. Het was meer een gevoel.”

“U voelde dat er iets mee was?” verbetert de rechter, die zich nu al zichtbaar begint te ergeren aan het gedraai van de verdachte.

“Nou, niet echt iets mis, meer iets eh... ik kan het niet uitleggen,” zegt René. “Als autohandelaar voel je zoiets gewoon.”

Hij drijft een handeltje in klassieke auto’s, maar de Volvo waarover het vandaag gaat besloot hij niet onder zijn bedrijfsnaam te verkopen. Het was een gevoelskwestie. En dat gevoel bleek juist. Daar kwam de man die de auto van Ron van Daalderen kocht uiteindelijk ook achter. Bij een keuring van de RDW (de Rijksdienst voor het Wegverkeer) bleek dat de oude Volvo was omgekat. Voorzien van een valse identiteit en van een ander kenteken. Helaas had hij de old-timer toen net voor een paar duizend euro opgeknapt.

“En toen?” vraagt de rechter aan de nieuwe eigenaar die achter in de zaal zit.

“En toen mocht ik er alleen nog naar kijken,” zegt hij.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en nog altijd mag de koper de weg niet op in zijn nieuwe aanwinst. Pogingen om verhaal te halen bij de verkoper leverden niets op. Ron van Daalderen, de man van wie hij de wagen op een verlaten industrieterrein kocht, bleek spoorloos. Het telefoonnummer dat bij de Marktplaatsadvertentie stond was van een prepaid telefoontje dat nooit meer werd opgenomen en ook het e-mailadres, tonypony69 of zoiets vaags, leek niet meer in gebruik. Maar toen hij een paar jaar later via via op Facebook toch ene Ron van Daalderen tegenkwam, gingen alle alarmbellen rinkelen. Hij herkende de man direct en stapte nog dezelfde dag naar de politie.

Een valse naam, ontraceerbare contactgegevens, een transactie op een verlaten industrieterrein: het lijkt in alles op een klassiek gevalletje van oplichting, maar toch lijkt René zich van geen kwaad bewust. Hij vindt het wel ‘heel vervelend’ voor de man.

“Ik wil hem best 1000 euro terugbetalen of zo,” biedt hij niet al te genereus en met zijn rug naar zijn slachtoffer aan.

Zo gemakkelijk komt hij er niet mee weg. Van de rechter moet hij het volledige aankoopbedrag van 4750 euro aan de koper terugbetalen. Daarnaast krijgt hij een taakstraf van tachtig uur, de helft voorwaardelijk. En Ron van Daalderen ook.

@backlink(159073)

Lees het in Panorama

Dit was een aflevering van 'De politierechter' uit de oude doos, geschreven door onze verslaggever Jochem Davidse. Benieuwd naar de aflevering van deze week? Bestellen kan hier.