Door: Mylène de la Haye Fotografie: ANP, Rick Nederstigt
Entertainment
8

Rico Verhoeven is (g)een homo!

Rico Verhoeven wil dolgraag doorbreken als acteur. Maar als de meervoudig wereldkampioen kickboksen een homoseksuele huurmoordenaar mag spelen in de hitserie 'Smeris' weigert hij omdat hij bang is dat zijn 'machowereld' daar wat van vindt.

Er moet mij nu toch echt iets van het hart. Tegen wie het ook maar horen wil, schreeuwt Rico Verhoeven (van oorsprong kickbokser maar je zou het haast vergeten, zo druk is hij met  schnabbelen en BN-er zijn) dat hij wil acteren. Hij volgt al toneellessen en in Amerika gaat hij binnenkort groots doorbreken, als we zijn management mogen geloven.

Rico in het Glazen huis, College Tour, Chantal blijft slapen, Peptalk, Gabbers . Binnenkort heel Nederland bakt?

Het wachten was op een rol in een Nederlands project. En die kwam er. Een rol waar echte acteurs alleen maar van kunnen dromen en waar ze heel wat rondjes audities voor zouden moeten doen kreeg Rico Verhoeven zó in zijn  gespierde schoot geworpen: het spelen van een homoseksuele huurmoordenaar. Hoe leuk is dat? Het allitereert ook nog! De homo hitman. Geweldig gevonden. Maar nee hoor. Dat durfde onze wereldkampioen kickboksen niet aan. Omdat hij ‘zich in een machowereld bevindt en goed moet bedenken hoe hij zich presenteert’, zei hij  in het programma college tour. 

De doorbraak van Rico Verhoeven in Nederland: het gevecht tegen Badr. Voortijdig gestopt wegens blessure van Badr. 

Rico Verhoeven en zijn manager Karim hebben er vanaf het gevecht tegen Badr Hari in 2016 een dagtaak aan om Verhoeven 'goed in de markt' te zetten. Het gevecht met Badr was trouwens de reden dat Verhoeven doorbrak bij een groot publiek. Dankzij Badr keken er 750.000 mensen naar het gevecht, een record. Het gevecht dat Rico Verhoeven onlans met Ben Saddik had, trok slecht de helft van dat aantal kijkers. Maar dat terzijde. Een kickbokser goed in de markt zetten luistert heel nauw.  Zo mag hij wél slaapkamergeheimen delen met Chantal Janzen  maar géén homoseksuele huurmoordenaar spelen.

Ik stond werkelijk perplex: Rico Verhoeven die ineens zijn neus ophaalt voor Panorama? 

Dus: met je spieren rollen voor Chantal is minder gay dan als stoere homoseksueel mensen vermoorden in een succesvolle politie-serie? Wat is dit? Angst om gepest te worden door zijn collega vechters? Misschien wel om met zijn vrouwelijke kant in contact te komen? Of dat zijn zoontje op het schoolplein wordt gepest omdat zijn vader een homo speelt? Het klinkt allemaal behoorlijk homo fobisch, terwijl hij zelf in alle toonaarden ontkent dat hij dat is. Nou, ik vind het best pijnlijk voor de homoseksuele medemens dat die grote knappe kickbokser overal van de daken schreeuwt dat hij wil acteren, dat hij vervolgens een rol aangeboden krijgt die hij dolgraag wil, in een stoere televisieserie als ‘Smeris’, maar dat hij het zó erg vindt dat hij een homoseksueel karakter moet spelen dat hij die eerste rol in Nederland laat schieten? Waarom vertel je zoiets trouwens in college tour? Lachend? Daar moet je je toch stiekem heel erg voor schamen?

Jammer dat mensen zodra ze meer in de belangstelling  staan spontaan geheugenverlies krijgen. Ik had alleen nooit gedacht dat Rico ook in die categorie zou vallen.

Had ik al eens verteld dat Rico Verhoeven ook niet (meer) in Panorama wil? Ik deed anderhalf jaar geleden een interviewaanvraag bij zijn manager Karim en kreeg dit mailtje terug:

“Bedankt voor je interesse in een interview met Rico. We hebben alle media aanvragen beoordeeld op basis van criteria waaraan wij waarde hechten. Ook jouw aanvraag hebben we besproken. We hebben besloten het verzoek af te wijzen. Reden daarvoor is dat wij van mening zijn dat de Panorama veel over crime schrijft. Prima voor het blad, maar voor ons een ongewenste associatie met Rico zoals je ongetwijfeld zult begrijpen. Rico is iemand van onbesproken gedrag en voor hen die hem nog niet kennen, willen we dus ook niet een associatie leggen. Helaas, maar voor ons een keuze waarbij we ons prettige voelen. Succes met de rubriek.”

Een foto uit de Panorama reportage van 2014: toen mochten we  zelfs bij de fysiotherapeut meekijken. En Rico had pijn. 

Ik stond werkelijk perplex: Rico Verhoeven die ineens zijn neus ophaalt voor Panorama? Vooral ook omdat ik koud twee jaar daarvoor, in 2014, nog naar Brabant was gereisd met fotograaf om een lange trainingsdag van Rico Verhoeven in woord en beeld vast te leggen. Het werd een reportage van zes pagina’s in Panorama. Rico en ik hadden een prima contact tijdens die dag. Ik heb zelfs nog een stare down met hem gedaan (die hij trouwens verloor omdat hij eerder moest lachen dan ik).

Staredown tussen Rico Verhoeven en Mylène de la Haye in 2014. Wie het eerst lacht is af. Mylène wint.

 

Mijn persoonlijke hoogtepunt van die dag was het moment dat ik zijn shirt uit moest trekken omdat hij zijn handschoenen aanhad en onze fotograaf graag een foto van hem met ontbloot bovenlijf wilde. Nee, dat was geen afgesproken werk!

Het uitkleden van Rico Verhoeven: een hele klus!

 

Het viel trouwens nog niet mee om zo’n gebouw van een man uit te kleden want zijn shirt was nat van het zweet en ik moest behoorlijk boven mijn macht werken. Maar, na een korte worstelpartij kreeg ik het toch voor elkaar: met een schitterend eindresultaat, eerlijk is eerlijk: het is een buitengewoon schitterend exemplaar van een man, onze Rico. Het artikel was erg positief, prachtige foto's, iedereen blij. Dus toen ik anderhalf jaar na bovenstaand  moment ineens een afwijzing van zijn manager kreeg, was ik best pissig natuurlijk. Als iemand zich sterk heeft gemaakt voor zijn sport, dan was ik het wel, vond ik. Dus ik schreef niet zo’n heel aardig mailtje terug:

Met Ernesto Hoost in Amsterdam (2001) 

“Wow, dit moet ik even verwerken. Ernesto Hoost is volgens mij ook een man van onbesproken gedrag en viervoudig K-1 kampioen en die heeft meerdere malen in Panorama gestaan. Alistair Overeem idem dito. Misschien was dit voor jouw tijd Karim maar ik was de allereerste die kickboksen op televisie en onder de aandacht van een groot Nederlands publiek heeft gebracht. Heb moeten lullen als Brugman om die heren in Hilversum ervan te overtuigen dat het NIET allemaal criminelen zijn. Panorama (en ik) dragen het kickboksen (met achtergrondreportages - ook over Rico) een zeer warm hart toe en dan krijgen we dit? Jammer dat (sommige) mensen zodra ze wat meer in de belangstelling komen te staan spontaan geheugenverlies krijgen. Ik had alleen nooit gedacht dat Rico ook in die categorie zou vallen. Alweer wat geleerd.”

Met Peter Aerts in Tokio (1999), vlak voor de K-1 Grand Prix

Tja, en wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten. Het antwoord van Karim begint nog professioneel maar hij kan het toch niet laten om aan het eind van de mail persoonlijk (en een tikkie lelijk) te worden. 

“Hi Mylene, wat een zure reactie zeg! Ik schaar het maar onder je passie en loyaliteit aan het blad. Ik vindt dat ik je een fatsoenlijke onderbouwing heb gegeven van onze beweegredenen om dit keer niet meer te werken aan een interview. Ik had je ook kunnen afwijzen zonder verdere toevoeging. Ik kan je ook vertellen dat we twee andere journalisten van andere media eenzelfde reactie hebben gegeven en die reageerden totaal anders op. Wellicht dat jij nog uit een tijd stamt Mylene waarin het normaal was om op een dergelijke manier een dialoog aan te gaan, maar de tijden veranderd. Ik ben verder wel blij met je reactie hoor. Je laat vrij snel je ware gezicht zien en maakt dat we in ook nog eens de juiste keuze hebben gemaakt om niet met jou in zee te gaan. Het siert je in ieder geval niet, jammer. Ik zal Rico op de hoogte stellen van jouw, blijkbaar hernieuwde perceptie ten opzichte van Rico’s persoon.”

Wil Rico Verhoeven eigenlijk wel deel uitmaken van de wereld waarin hij carrière maakte? 

Gezellig hè? Daarna heb ik wel excuses gemaakt voor mijn wat ‘beladen’ reactie en heeft Karim weer gezegd dat me dat siert maar eigenlijk had ik dat helemaal niet moeten doen. Ik vind het nog steeds raar dat een kickbokser niet in Panorama wil staan en dat hij mij (als het gaat om kickboksen) schaart onder 'de andere media'. Mag een ego dingetje zijn maar volgens mij heb je dan geen resprect voor mensen en media die jouw sport op de rails hebben geholpen. 

Alex Klaasen: is homo maar speelt ook hetero rollen

Lieve Rico, even wat  om over na te denken:  ik heb afgelopen weekend een interview gedaan met Alex Klaasen. Hij is een zeer succesvol komiek, zanger, acteur en danser. Ook zijn kasten staan vol met prijzen die hij heeft gewonnen. Alex komt, net als jij, uit Brabant. En: hij is homoseksueel. Maar toen Panorama hem vroeg voor een interview, zei hij niet: “O nee, da’s een machoblad en in werk in een gay-wereld dus ik moet ‘goed bedenken hoe ik me presenteer’.” En toen deze Alex Klaassen de hoofdrol in de musical ‘Toon’ (over Toon Hermans) kreeg aangeboden, zei hij evenmin: “O nee, leuke rol hoor, maar ja, Toon was een hetero. En die speel ik niet.”