Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Opa Harris en zijn kinderkoor

In de serie ‘Herinnert u zich deze nog, nog, nog?’ blikt Panorama terug op het succes van vergeten artiesten. Deel 11: Oscar Harris, de Surinaamse zanger van wie je zijn iets te nadrukkelijke ‘w’ nooit hoorde.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Wie vandaag de dag een van de bekendste clips van Oscar Harris terugkijkt, die van zijn grootste hit Song for the Children, kan maar één conclusie trekken. Waar in 1980 de hele wereld laaiend enthousiast over is, slaat in 2018 nergens meer op.

Het lied voor de kinderen is veranderd in een lied voor bejaarden. Het begint al met het eerste shot. Een beeld van het kinderkoor, bestaande uit een stuk of twintig koters, van wie een aanzienlijk deel een gezicht trekt alsof ze net hebben gehoord dat ze straks verplicht naar een optreden van Marianne Weber en Henk Wijngaard moeten luisteren. De tergend langzame muziek nodigt hen ook niet bepaald uit hun heupen los te gooien. Het contrast is groot met Harris zelf, die zich met een grote grijns op zijn gezicht tussen de kinderen wurmt. Vrolijk lachend en druk zwaaiend zingt hij “It’s a beautiful day,” waarna de kinderen plichtmatig en nasaal op de maat roepen: “Sing a soooong for the children.”

Tijdens het optreden buigt Harris één keer vaderlijk voorover naar een klein meisje dat toevallig voor zijn neus staat, maar haar ongemakkelijke blik verraadt dat hij iets te dichtbij komt. Het is merkwaardig om te zien.

Architect

De carrière van Harris begint wanneer hij in Suriname als 17-jarig jochie tijdens een jubileumviering van een basketbalclub invalt voor de zeer populaire zanger Max Nijman. Wonder boven wonder wordt Nijman door niemand gemist. Harris verplettert het publiek en komt later via via in de Surinaamse muziekscene terecht. Een mooie toekomst in de artiestenwereld ligt in het verschiet, maar Harris heeft andere plannen. Hij wil architect worden. In 1963 vertrekt hij voor een studie architectuur naar Nederland, waar de Nederlandse overheid meteen beslag op hem legt en hij zijn dienstplicht moet vervullen.

Ondertussen volgt hij toch maar enkele muziek- en zanglessen en dan zou je verwachten dat de Nederlandse muziekwereld snel kennismaakt met zijn Surinaamse ‘w’. Maar zover komt het niet. In 1965 voegt Harris zich bij de in het Engels zingende Twinkle Stars. 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.