Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De gevallen sterren van Starmaker

roeger lag de wereld aan hun voeten, inmiddels al lang niet meer. In de serie ‘Herinnert u zich deze nog, nog, nog?’ blikt Panorama terug op het succes van vergeten artiesten. Deel 7: de sterren van K-otic, die geen sterren bleken te zijn.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

"Snel gekomen, snel vergeten. Gelukkig, maar ik had er niet aan moeten denken dat deze band jarenlang was doorgegaan. De muziek was spanningsloos, flauw, met over het paard getilde leden. Veel plezier met jullie krantenwijkjes!” schrijft een boze klant op Bol.com in zijn recensie van het eerste album van K-otic, Bulletproof. Krantenwijkjes hebben de inmiddels ex-leden van K-otic voor zover bekend niet.

Maar wanneer je beseft dat de grootste prestatie van Sita – het winnen van Sterren Dansen Op Het IJs – de grootste prestatie van hen allemaal na K-otic is geweest, dan begrijp je hoe het met hun carrières is vergaan. Niet veel beter dan die van de gemiddelde winnaar van The Voice of Holland.

K-otic nu

Het succes van K-otic in Nederland was van korte duur en in het buitenland zat ook niemand op hen te wachten, zo blijkt uit een recensie op Bol.com van het tweede en laatste album Indestructible, geschreven door iemand uit België.

@backlink(168503)

“Hallo, deze cd kreeg ik van een Hollandse kennis. Nou, hij mag hem houden. Mene gij werkelijk dat deze schijf vol met derderangs liedjes en futloze melodietjes wordt uitgebracht in uw land? Jammer, uw land heeft meer te bieden dan deze rommel. Ik hoop dat zij niet het idee krijgen ooit België te veroveren... Allez, dit is echt te zot voor woorden.”

Gelukszoekers

Het begint allemaal in 2001. Het jaar waarin de makers van het tv-programma Starmaker een groep naar beroemdheid hunkerende muzikanten in het oude Big Brother-huis plaatsen. Talentenjachten als Idols en X-Factor bestaan nog niet en het is een van de eerste keren dat Nederland kennismaakt met het merkwaardige verschijnsel dat hysterische tienermeisjes idolaat worden van artiesten die nog geen enkel eigen nummer hebben.

De meeste gelukzoekers die zich inschrijven voor Starmaker, voornamelijk jongeren, zijn beginnende muzikanten. Ze sturen een videoband met wat liedjes van zichzelf in – een videoband ja, zo lang geleden is het al – en worden wel of niet uitgenodigd voor een auditie. Uiteindelijk mogen twaalf van hen het huis op het Mediaparkbetrekken. Drie maanden lang strijden zij om de zeven plekken in de nog te vormen band. Sita Vermeulen kent u natuurlijk nog wel (al wist u waarschijnlijk niet dat Vermeulen haar achternaam was), maar Rachel Kramer, Stefan de Roon, Anna Speller, Martijn Terporten, Bart Voncken en Bouchra Tjon Pon Fong? Dachten we al... 

Dit is een voorstukje uit het blad. Wil je het hele artikel over Starmaker lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.