Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bokkelullen en illegale zweetkaas

Ook al hangt er geen blad meer aan de bomen en is de eerste herfststorm al weken uitgeraasd, het bockbierseizoen begint pas wanneer op het legendarische PINT Bokbierfestival in Amsterdam de tap opengaat.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Sommige dingen zie je van mijlenver aankomen: ik ben nog geen tien minuten binnen of ik sta al met een Bokkenlul aan mijn lippen. Dat komt ervan als je linea recta op de meest melige naam af rent, en je niet eerst verdiept in de festivalgids van het PINT Bokbierfestival 2017, de bockbierbijbel die alle 12.000 bezoekers bij de ingang krijgen uitgedeeld, en waar – zo zie ik wanneer ik met die voorbarige Bokkenlul in mijn handen sta – de meesten van hen een uitvoerige studie van maken voordat ze hun glas bij een van de vele taps voor het eerst laten vullen.

Nederland telt in het najaar tal van bockbierfestivals, bockbierproeverijen, bockbierdagen, bockbiertochten, bockbierwandelingen en culinaire bockbieravonden, maar dé klassieker onder al die evenementen is het PINT Bokbierfestival in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Dit jaar beleeft het driedaagse festival haar veertigste editie met een recordaantal van maar liefst 118 verschillende bockbieren van de tap.

Het festival trok 12.000 bezoekers

Voor het eerst is er zelfs een reservelijst voor bieren waar helaas geen plaats meer voor was. Mocht u de laatste jaren onder een steen hebben gelegen: speciaalbier is booming.

En waar begin je dan, in zo’n enorme kudde bockbier? Bij de Bokkenlul dus. Net als veel herfstbocken is de Bokkenlul (volgens de bockbierbijbel een goed doordrinkbare traditionele Weizenbock met een klein kruidje en gebrouwen met Duitse Edelhoppen en mouten van de familie Weyermann, wie dat ook mogen zijn) van de Amsterdamse brouwerij De Eeuwige Jeugd vrij zoet van smaak. Veel te zoet, als je het mij vraagt, maar smaken verschillen. En bockbieren gelukkig ook, zo ontdek ik al vrij snel.

De sfeer was goed

Traditiegetrouw klinkt er in de grote zaal van de Beurs van Berlage geen muziek en zijn er geen schreeuwerige reclame-uitingen en geen café-achtige stands of andere commerciële fratsen. De verschillende taps worden zoals altijd bediend door vrijwilligers van PINT (de vereniging van Nederlandse bierconsumenten), en dus niet door de brouwers zelf of door hun medewerkers. Het bier moet voor zich spreken, vindt de organisatie.

Microbrouwerij

Maar brouwer Rob Zwaan (49) uit Heemskerk hebben ze niet buiten kunnen houden. Als liefhebber is hij al 25 jaar een trouwe bezoeker van het festival, maar dit jaar is bijzonder. Op 1 januari jongstleden begon hij met zijn broer Ed een eigen microbrouwerij en dit weekend stroomt op zijn geliefde festival voor het eerst zijn eigen bier uit de tap: HappyFace Bock (een stevig donkerbruin bokbier waarin caramel- en chocoladetonen in balans zijn met een kruidige bitterheid). En omdat Rob dat unieke moment voor geen goud wilde missen, kocht hij net als andere bezoekers gewoon een kaartje en betaalt hij met een grote glimlach het volle pond (drie euro per biertje) voor het bier dat hij zelf gebrouwen heeft.

De gebroeders Rob (2,23 meter) en Ed (2,13 meter) Zwaan: de grootste microbrouwers ter wereld

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over speciaalbier lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.