Door: Redactie Panorama Fotografie: Getty Images
Algemeen

Donald Trump ontslaat minister na kritiek op Rusland

Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is ontslagen door Donald Trump na uitspraken over Russische inmenging bij de zaak rond de vergiftigde spion.

Het afscheid van Tillerson komt op een bijzonder moment, aangezien hij vanochtend nog vertelde dat de gifgasaanval op de spion in Engeland duidelijk uit Russische richting kwam. In januari van dit jaar deed de minister ook al uitspraken over gifgasaanvallen in Syrië. Ook daarvoor hield hij Rusland medeverantwoordelijk.

In december gingen er geruchten dat Trump al eerder van de minister af wilde. Toen ontkende de president dat en vertelde dat ze soms meningsverschillen hadden over verschillende onderwerpen.

Op dit moment is in de Verenigde Staten een onderzoek aan de gang naar de Russische inmenging bij de afgelopen presidentsverkiezingen. Hierin worden de connecties van Donald Trump en zijn naaste medewerkers onder de loep genomen. Dit ontslag zal dan ook voor veel speculatie in de Amerikaanse media gaan zorgen.


Britse leger ingezet bij onderzoek naar gasaanval op spion
Lees ook:
Britse leger ingezet bij onderzoek naar gasaanval op spion
Ongeveer 180 militairen uit het Britse leger worden ingezet bij het onderzoek naar de gifgasaanval op de Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter Yulia Skripal.

In een tweet bedankt hij Tillerson voor zijn werk. En maakt hij meteen bekend dat zijn opvolger Mike Pompeo wordt. Laatstgenoemde is nu nog directeur van de geheime dienst CIA.