Door: Dennis de Vos Fotografie: Getty Images
Algemeen
3

Dit zijn de vijf machtigste vrouwen in Hollywood!

We zouden door de hele #MeToo discussie bijna vergeten, maar er zijn zat vrouwen in de Amerikaanse filmindustrie die zeer machtig zijn en nog altijd gewoon hun euh 'mannetje' te staan. Dit zijn de vijf machtigste dames in Hollywood:

1. Shari Redstone

Functie: President Nationaal Amusement en vice-president Viacom/CBS
Leeftijd: 63 jaar
Over: Hoewel onbekend in ons land is Shari Redstone met afstand de machtigste vrouw in Hollywood. Niet alleen zwaait ze samen met algemeen directeur Bob Bakish de scepter bij de grote Amerikaanse zender CBS, Redstone runt ook de dagelijkse gang van zaken bij Viacom – bekend van MTV, Nickelodeon, Comedy Central en Spike TV. Met een geschat vermogen van acht miljard dollar is ze bovendien één van de rijkste vrouwen ter wereld.  
 

Shari Redstone
Shari Redstone: de machtigste én rijkste vrouw in Hollywoodf.

2. Oprah Winfrey

Functie: Eigenaar Oprah Winfrey Network
Leeftijd: 63 jaar
Over: Met een vermogen van drie miljard dollar moet televisiepresentatrice, actrice en zakenvrouw Oprah Winfrey haar meerdere erkennen in Shari Redstone, maar qua polulariteit en bekendheid ga je geen betere vinden in Hollywood. Tussen 1986 en 2011 presenteerde ze maar liefst 25 jaar lang haar eigen talkshow The Oprah Winfrey Show en in 2011 lanceerde ze zelfs haar eigen televisiezender: The Oprah Winfrey Network. Daarnaast wil ze ook nog weleens acteren. Eveneens met succes: voor haar bijrol in de Steven Spielbergfilm The Color Purple won ze in 1985 een Golden Globe.  

Oprah
Breek me de bek niet open over Oprah Winfrey.

3. Donna Langley

Functie: Algemeen directeur Universal Pictures
Leeftijd: 49 jaar
Over: De filmstudio Universal Pictures is al 105 jaar lang één van de grootste en meest bepalende in Hollywood en produceerde recentelijk nog kaskrakers als Jurassic World (opbrengst: anderhalf miljard euro), Furious 7 (opbrengst: 1,4 miljard euro) en Minions (opbrengst: ruim een miljard euro). Langley's exacte vermogen is onbekend, maar tikt volgens insiders moeiteloos de miljard euro aan. Bovendien is de filmproducente als baas van Universal als geen ander in staat om filmcarrières te maken... of te breken.  

De machtige Donna Langley.

4. Stacey Snider

Functie: Algemeen directeur 20th Century Fox
Leeftijd: 56 jaar
Over: Na Disney en Universal is 20th Century Fox de derde filmstudio in Hollywood wat grootte betreft en net als bij Universal staat ook hier een vrouw aan het roer. Stacey Snider nam het in september 2016 over van haar voorganger Jim Gianopulos en kreeg de taak mee om voort te borduren op zijn successen. Met de bigbudgetfilms Logan en War for the Planet of the Apes haalde ze in korte tijd meer dan een miljard euro op in de bios en ook voor de komende jaren staan er alweer tientallen potentiële kaskrakers in de steigers.  

Stacey Snider
20th Century Fox baas Stacey Snider.

5. Dana Walden

Functie: Algemeen directeur Fox TV Group
Leeftijd: 52 jaar
Over: De Amerikaanse president Donald Trump moet niets hebben van de meeste Amerikaanse televisiezenders en claimt dat met name nieuwsstations te pas en te onpas Fake News verspreiden. Er is eigenlijk maar één uitzondering: Fox News, zijn favortiete nieuwszender. De populistische en rechtsgeoriënteerde zender is als enige vrijwel altijd lovend over hun nieuwe president en Trump dankt hen door op Twitter regelmatig complimenten aan het station te geven. Zou dat wellicht iets te maken hebben met de aanwezigheid van de aantrekkelijke algemeen directeur van Fox, Dana Walden? 

Dana Walden
Donald Trump is groot fan Dana Walden.