« Terug naar overzicht

De Kaapsepleinmoorden

Samen met de Azerbeidzjanen Guliev K. (24) en de 34-jarige Azizov E. (34) licht Birol C. de Postbank op. Dat doen ze door 45.000 euro te lenen met behulp van een vals paspoort. Birol C. heeft het bedrag in zijn bezit en voordat hij de buit verdeelt met zijn twee kompanen, vergokt hij de helft van het bedrag in het casino van Scheveningen.

Op 19 november 2002, in de morgen hebben ze een afspraak in een café en ze dringen bij C. aan op het nakomen van de afspraak en het verdelen van de buit. Later die dag maakt C. een afspraak met hen op het Kaapseplein, waarvan mag worden verwacht dat die op die bewuste avond verlaten zal zijn. C. gaat met een geladen pistool naar de voorgenomen ontmoeting en schiet in koelen bloede Azizov, een erkend kickbokser met derhalve uitstekende reflexen, in de rug – om vervolgens het pistool tegen het hoofd van Guliev te houden en de trekker over te halen.

Guliev sterft ter plekke, Azizov overlijdt in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

C. schiet ook op een derde persoon, maar die wordt niet geraakt. Het is een vriend van C., die de dubbele moord voor zijn ogen ziet gebeuren. Deze vlucht naar Bulgarije en wordt daar dood aangetroffen in een hotelkamer. De Bulgaarse politie stelt vast dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Volgens zijn vrouw pleegt de man zelfmoord uit angst voor de verdachte. Hij is bang dat de Hagenaar hem uit de weg wil ruimen, om te voorkomen dat hij zou getuigen.

Op 19 maart 2003 wordt de Turkse Hagenaar Birol C. veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor de zogenaamde Kaapsepleinmoorden. Het OM gaat in Hoger Beroep en op 1 juni 2004 wordt de dan 37-jarige Hagenaar Birol C. veroordeeld tot levenslang wegens de moord op de Azerbeidzjanen Guliev K. en Azizov E.

Gerelateerde artikelen

 |  5-04-13  |  11:46


« De Juliëtbende De kalasjnikov-moord op Danny Gubbels (12) »